Home
TV
Radio
Over ERTS
Agenda
Reacties
Nieuws
Links
Medewerkers


Zoeken op ERTS

               ERTS televisie archief
 
HET BESTE VOOR DE ANDER ... - 05-06-2011

Uitzending op EEN: 05/06/2011; herhaling op CANVAS om 01:35 u.

Liefde die zich richt op de behoeften van de ander. Zoekt wat het beste is voor de ander. En hem of haar de vrije keus laat om die liefde te beantwoorden of niet. Dat is helaas een bijzonder artikel geworden in onze samenleving en toch is het een vorm van liefde die nogal eens in de bijbel beschreven staat. Om de één of andere reden komt het niet al te vaak voor dat je dit “voor eigen ogen” dagelijks ziet gebeuren. Onlangs reisden cameraman Stef Stes en regisseur Arie Ambachtsheer naar Roemenië voor het maken van een televisieprogramma.

Meer lezen »
BUITENGEWOON VAN BINNEN - 19-12-2010

BUITENGEWOON VAN BINNEN

In de afgelopen jaren zijn er in Vlaanderen verschillende nieuwe Scholen met de Bijbel open gegaan. In deze uitzending gaan we op zoek naar het 'buitengewone' van deze scholen. Tijdens een jaarlijkse
conferentie staan een aantel leerkrachten en een directie ons te woord.
Ze vertellen over hun passie: onderwijs.

Scholen met de Bijbel zijn geen gewone scholen. Het buitengewone vind
je binnenin de school: de kinderen en een inspirerend geloof in
God. Elk kind is uniek - een parel in Gods hand - zegt Nele,
directie van 'mijn oogappel’. Daarom heeft elk kind ook recht op persoonlijke zorg. In de scholen met de Bijbel vinden ze dat erg belangrijk.
Meester Bart had vroeger een vogel in zijn klas die regelmatig uit
z'n kooi mocht. Hij gebruikt dit beeld om te vertellen hoe belangrijk
het is voor kinderen om eens te kunnen uitvliegen.
Niet alleen meesters en juffen komen aan het woord. In Bilzen
ontmoeten we Linda. Jaren lang fietst ze voor bij aan de school met
de Bijbel in Bilzen die vlak ligt. Ze heeft geen idee wat ze zich
moet voorstellen bij zo'n school.
Zelf hoort ze niet bij een evangelische-protestantse gemeenschap maar
via een vriendin komt ze toch maar eens kijkje nemen. Ze mag overal
rondneuzen van de directie. Ze komt terecht in het klasje van het
eerste leerjaar. Daar ziet ze een jongen die een radio is aan
opendraaien. Ze vraagt aan de juf waarom de jongen in de techniekhoek
de radio mag openvijzen. "Hij wil weten hoe zo'n radio werkt, dus
moet hij er binnenin kunnen kijken!" zegt de juf. Linda houdt van
deze ervaringsgerichte aanpak en besluit haar kinderen naar deze
school te sturen. Linda vertelt ons ook dat ze denkt dat deze
leerkrachten een meerwaarde bieden. "Volgens mij heeft dat met hun
geloof te maken" zegt ze.
Caroline Newton vindt dat de school met de Bijbel in Mechelen het
juiste zorg-onderwijs biedt voor haar kinderen. Ze voelt dat ook haar
overtuiging en die van haar kinderen gerespecteerd worden. Problemen
en conflicten worden ook op een buitengewone respectvolle manier
aangepakt en opgelost.
Het buitengewone van deze scholen zit aan de binnenkant. Het is de
passie voor kinderen, onderwijs en God.

BUITENGEWOON VAN BINNEN, uitzending op VRT-EEN op 19/12/2010 om 08:35 u., herhaling op CANVAS om 00:25 u.

Meer lezen »
TEN VOETEN UIT - 19-09-2010

TEN VOETEN UIT
VRT-EEN: 09:35 u. - CANVAS: 23:40 u.

Wie zich in Zutendaal of wijde omgeving bevindt, loopt de kans om een zeer opvallend voertuig tegen te komen. Het is een rijkelijk versierde vrachtwagen die ‘De Goede Herder’ genoemd wordt. Inzittenden zijn doorgaans François Bielen en Jean Posen, twee gepensioneerden die een bijzondere tijdsinvulling hebben gevonden. Hun gezamenlijke passie is de verkondiging van het evangelie. Dat kan op veel manieren. Met het woord, van de deur tot deur. Met de daad, voor de velen die wat hulp kunnen gebruiken. Ze delen voedselpakketten uit, halen meubels op en geven die aan asielzoekers. Jean trekt af en toe zelfs naar Slowakije met hulpgoederen om er de arme zigeuners te helpen – barmhartigheid kent geen grenzen!

ERTS volgde beide evangelisten in het bosrijke Limburg en portretteerde François en Jean ten voeten uit. Uitzending op zondag 19 september;
Meer lezen »
BRUISEND GELOOFSLEVEN BIJ JONGEREN - 06-06-2010

BRUISEND GELOOFSLEVEN BIJ JONGEREN

Elk jaar komen bijna 500 jongeren samen om hun geloof verder uit te diepen. Op enkele dagen wordt er een volledig dorp uit de grond gestampt voor de tieners. In de vijf dagen dat ze samen zijn, worden ze uitgedaagd om hun relatie met God te versterken, en samen met God te leven. Dit jaar nodigde de organisatie Bill Wilson uit als speciale gast. Hij is een predikant uit New York, die werkzaam is onder kansarme jongeren uit de wijk Brooklyn. Zijn 'Metro Ministries' was zo groot dat er geen ruimte meer groot genoeg was om zijn jonge toehoorders onder te brengen. Op dat moment besliste hij de kerk naar de straat te brengen. Op alle locaties samen komen iedere week zo'n 20.000 jongeren bijeen.

In het TV programma getuigen verschillende Vlaamse jongeren over hun geloof, zowel deelnemers als leiders. Ilja en Ellen, die tot het organiserend comité behoren, leggen uit waren ze zoveel (vrijwilligers-)tijd in het weekend steken. 'Dit kamp heeft niet tot doel om zieltjes te winnen maar wel om tieners op een sppor met God te zetten. De beslissing om voor God te leven is een keuze die de jongeren zelf moeten maken'.

Uitzending op EEN op zondag 6 juni, 09:35 u., op CANVAS: 23:35 u.BRUISEND GELOOFSLEVEN BIJ JONGEREN

Meer lezen »
DE MAROLLEN OP 'T SPOOR - 20-12-2009

uitzending 20/12/2009, 08:35 u. op één, 23:55 op CANVAS

Esther Vermote, een jonge twintiger, spoort één keer per maand naar de Marollen om er te werken met kinderen uit de kansarme buurt.
Ze doet dat samen met heel wat andere vrijwilligers in de vzw Le Havre. Geneviéve de Longueville is de motor achter deze vzw en woont in de Marollenwijk om daar een helpende hand en een luisterend oor te zijn. Esther studeert nog. Ze zit op haar laatste jaar kinderzorg. Na
haar studies wil ze in de Marollenwijk gaan wonen en haar werk onder de kinderen verder zetten.
Op deze manier probeert ze handen en voeten te geven aan het evangelie in een buurt waar ouders en kinderen nood hebben aan aandacht, liefde en contact.
Meer lezen »
ROL-MODEL - 20-09-2009

ROL-MODEL (20/09/2009, één: 09:35u. - CANVAS 22:50 u.)

Thérèse Swinters uit Genk is in 1953 geboren met de zware lichamelijke handicap “Spina Bifida” (open rug). Haar rechterbeen, rechterheup en ruggengraat zijn misvormd. Tegenwoordig wordt deze ziekte al in een vroeg stadium van de zwangerschap geconstateerd en vaak geaborteerd. “Was ik in deze tijd geboren, dan had ik niet mogen leven…”
Zij heeft een kunstbeen dat ondersteund wordt door haar eigen been dat veel te kort is. “Ik sta op eigen benen” zegt ze lachend.

Thérèse heeft een sterk karakter en is heel extravert. Zij maakte een proces door om uit de put te komen van zelfmedelijden. Haar geloof speelde daarbij een grote rol. Er kwam geen verbetering maar wel aanvaarding en kunnen omgaan met haar handicap.

Zij kreeg het verlangen om gehandicapten beter te integreren in de kerk. Om hen er echt bij te laten horen en bewustwording op te wekken bij de gezonde mensen.

In 1990 stichtte zij de organisatie “Gemeente (Kerk) en Gehandicapten” in België. Ook in Europa werd weinig gedaan voor deze mensen.
In 2004 werd Thérèse coördinator van een Europees netwerk voor gehandicapten (European Disability Network).

Omdat zij als gehandicapte de zwakkeren ondersteund is zij zelf heel gelukkig.

Meer lezen »
TIKKEN VAN DE TIJD - 03-05-2009

TIKKEN VAN DE TIJD …

Jean-Claude Thienpont heeft het leven altijd intens beleefd. Reeds in zijn kinderjaren had hij een grote liefde voor muziek, en de keuze voor het Conservatorium was dus niet vreemd. Tijdens zijn opleiding in Gent deed hij veel meer dan het verplichte programma: naast zijn studie viool was er tijd voor muziekgeschiedenis, pedagogiek, kamermuziek.... Hij was ook de eerste in België die een Nederlandstalig pedagogisch diploma voor viool behaalde.

03/05/2009, 10:35 u. op één, 23:55 u. op CANVAS
Meer lezen »
LOSLATEN & VASTPAKKEN - 28-12-2008

LOSLATEN & VASTPAKKEN
28/12/2008, op één en op CANVAS


Elk koppel droomt op de huwelijksdag van een stralende toekomst. Het is niet voor niets de gelukkigste dag van hun leven. Maar soms kan het verleden nog behoorlijk parten spelen. Toen Jo en Susy Van Loo elkaar het ja-woord gaven, was dat voor beiden het tweede huwelijk en hadden ze allebei al een zoon uit hun eerste relatie. Op zich maakt dat de dingen al gecompliceerd genoeg, maar bij Susy was er ook haar onverwerkte, dramatische verleden …

Susy had drie broers. Maar op haar dertiende was ze die alle drie kwijt. Twee pleegden zelfmoord, de derde stierf aan een ziekte. Het drama speelde zich binnen een tijdsbestek van twee jaar af. Het gebeurde midden in de jaren ’70, maar de herinneringen zijn er nog altijd: ‘Mijn leven was nogal woelig, zou ik zeggen, en hard, heel hard, heel moeilijk. Als vader alcoholist is, dan heb je een heel onveilig gevoel, bij zo’n persoon, en dat gemis dat draag ik nu nog, de negatieve gevoelens heb ik lang meegedragen. ik heb geen slagen gehad, maar ik heb wel die dominantie gevoeld,en de dominantie’.

Ieder gezinslid verwerkte de problematiek op z’n eigen manier: Julia, de moeder van het gezin raakte verslaafd aan pillen, twee broers konden niet met het verleden om en stapten uit het leven. Susy nam zich voor om er op haar vijftiende ook een eind aan te maken. Voor Julia kwam het keerpunt toen ze het geloof vond in de Evangelische Kerk van Herentals. Susy vond er de liefde van God, maar vooral de liefde van een jongen. Nauwelijks 16 was ze, toen ze trouwde. Het huwelijk duurde 5 jaar …

Jo groeide op als enige zoon van twee hardwerkende ouders. Al jong sprong hij vader en moeder bij in de horeca, en aanpakken werd zijn levensstijl. Toen hij Susy ontmoette, had hij ook een mislukt huwelijk van 5 jaar achter de rug. Allebei hadden ze een zoontje van een jaar of twee. De vonk sprong al vlug over en de huwelijksklokken luidden opnieuw. Toch bleek een nieuw-samengesteld gezin geen gemakkelijke opgave. Als het verleden niet verwerkt wordt, blijft het wegen op het heden. Het duurde jaren, maar door een mix van vriendschap, liefde, geloof en therapie overwonnen ze uiteindelijk de miserie….

Susy: ‘Hoe gelukkig ben ik nu ? Eigenlijk heel gelukkig. Dat kan ik voor het eerst van mijn leven zeggen, sinds vorig jaar. Ik had nooit gedacht dat ik ooit nog gelukkig ging zijn en dat het zwaarmoedige gevoel zou weggaan. Maar nu is het zoals het moet zijn’. En Jo beaamt: ‘Op een schaal op tien zou ik zeggen: een negen. Maar we gaan voor 10 op 10!’LOSLATEN & VASTPAKKEN: Wie in het huwelijksbootje stapt, neemt vaak heel wat bagage uit het verleden mee. Een goede relatie is een kwestie van voorbije zaken loslaten, en de toekomst vastpakken. Jo en Susy Van Loo spreken over hun ervaringen …

Meer lezen »
DESERT ROSE - 31-08-2008

PERSBERICHT

DESERT ROSE : talent & engagement

Rose Gatdula groeide op in de Filippijnen. Ze trouwde met een Belg en kwam naar ons land. Rose kon zingen voordat ze kon praten, maar pas op 30-jarige leeftijd stortte ze zich op een zangcarrière. Ze won de tweede plaats op een talentenjacht, en sindsdien treedt ze regelmatig op als lead-zangeres van de band ‘Desert Rose’.

Desert Rose is in verschillende opzichten een bijzondere band. Niet zozeer wat muziekstijl betreft – klassieke rock met een hedendaagse touch – maar wel op het gebied van de teksten. Die zijn geïnspireerd op het evangelie, en de groep wil dan ook bewust een positieve boodschap overbrengen. ‘We leven in een wereld met veel problemen en veel stress, en als ik een lied schrijf, wil ik vooral de mensen bemoedigen, en ze nieuwe hoop geven’, aldus Rose. Om dat te benadrukken, organiseert de band regelmatig humanitaire concerten, waarbij er eerst een maaltijd wordt aangeboden wordt aan kansarmen, en dan pas wordt opgetreden. Die formule valt letterlijk en figuurlijk in de smaak bij heel wat minderbeelden.

De naam ‘Desert Rose’ is eigenlijk een contradictie: de droge, dorre woestijn en een frisse, bloeiende roos zijn elkaars tegengestelde. Toch werd de naam bewust gekozen: niet alleen vanwege de verwijzing naar zangeres Rose, maar vooral als een statement dat het onmogelijke soms toch mogelijk kan zijn. Niet voor niets is ‘Never give up’ de titel van een van de songs.

Het leven is niet altijd even vanzelfsprekend, en dat kan Rose uit haar eigen leven getuigen. Een tiental jaar geleden werd bij haar Retinitis Pigmentosa vastgesteld, een oogziekte die in ons land onlangs veel bekendheid kreeg via de TV-serie ‘Katarakt’. Genezing bestaat er niet voor deze aandoening die het gezichtsveld steeds verder beperkt en uiteindelijk tot volledige blindheid kan leiden. Maar Rose is niet van plan bij de pakken neer te gaan zitten, en ze wil blijven optreden. ‘Het leven kan wel eens een woestijn lijken en ook als christen heb ik zo mijn problemen. Maar ik weet dat God mij een talent heeft gegeven en Hij geeft mij kracht. Daardoor kan ik ook anderen helpen, en dat is de belangrijkste reden dat ik zing’DESERT ROSE: een blik achter de schermen van een muziekgroep die door woord en daad een hoopvolle boodschap brengt – als een roos in de woestijn.

één, zondag 31/08/2008, 09:35 u.
CANVAS, 23:45 u.

Meer lezen »
KUNST VOOR KINDSOLDATEN - 11-05-2008

KUNST VOOR KINDSOLDATEN

Oegandese kinderen tekenen met veel plezier elkaars silhouet op een lange lap stof. Vol enthousiasme gaan ze op in hun spel. Het lijkt een alledaags Afrikaans tafereel, maar deze kinderen wonen in een vluchtelingenkamp, en werden tot voor kort gedwongen om als kindsoldaten te vechten. Ze zijn zwaar getraumatiseerd door hun ervaringen in het rebellenleger, en hulpverleners dringen moeilijk tot hen door. Maar de kunstenaars van ‘Art for All’ boeken opmerkelijke resultaten …

Jenny Verplanke groeide in heel wat gelukkiger omstandigheden op dan de kindsoldaten van Oeganda. Al vroeg gaf ze blijk van artistiek talent, hoewel haar kunstenaarscarrière pas laat op dreef geraakte. Van kunst je beroep maken, is niet evident en daarom volgde ze eerst een verpleegstersopleiding. Later vertrok ze samen met haar man, Wim Engels, naar Togo om er te werken voor Wycliffe, een taalkundige zendings- en ontwikkelingsorganisatie. Pas toen ze jaren later naar België terugkeerden, groeide Jenny’s bekendheid als schilderes. Het echtpaar kocht het leegstaande dorpsschooltje van het Westvlaamse Houtave en toverde het om tot woning met atelier. Toch bleef Afrika een belangrijke plaats in hun leven innemen. Samen met enkele collega-kunstenaars richtten ze Art for All op, een christelijk geïnspireerde organisatie die zich door middel van kunst wil inzetten voor de medemens. De jaarlijkse reizen naar Afrika bleken al snel een schot in de roos.

De kunstenaars van Art for All zien zichzelf niet als therapeuten, en ook niet als wereldverbeteraars. Maar de nood die ze in sommige landen aantreffen is zo schrijnend dat ze niet aan de kant willen blijven staan. En zelf leren ze ook veel van de activiteiten in het andere continent. Voor Jenny zijn de reizen een bron van inspiratie, en in haar kunstwerken is veel symboliek terug te vinden die rechtstreeks verwijst naar haar ervaring ter plaatse. Ook al werkt ze niet figuratief, in haar schilderwerk zijn vaak Afrikaanse elementen te ontdekken.

Kunst kan een enorme hulp zijn bij traumaverwerking. Dat is ook de mening van de bekende kinderpsychiater Peter Adriaenssens, die initiatieven zoals Art for All toejuicht. ‘Wat die kinderen hebben meegemaakt, heeft niet alleen psychologische gevolgen. Een beetje stress kan gezond zijn, maar als mensen continu in dergelijke situaties verkeren, dan werkt het stresshormoon als een gif. Ze doen alles wat hun gezegd worden, en gedragen zich soms beestachtig. Met gesprekken bereik je vaak weinig bij deze jongeren, maar kunst reikt een andere taal aan. Het is een uitnodiging, geen bevel. Kunst biedt en mogelijkheid om emoties te uiten, en op die manier komen ze tot rust’.


KUNST VOOR KINDSOLDATEN : Schilderes Jenny Verplanke trekt ieder jaar vanuit Vlaanderen voor enkele weken naar Afrika om gewezen kindsoldaten in de Oegandese vluchtelingenkampen nieuwe hoop te geven. Kunst, creativiteit en geloof bieden een perspectief voor de toekomst …

één, zondag 11/05/2008, 09:35 u.
CANVAS, 23:10 u.

Meer lezen »
« vorige 10   volgende 10 »