Home
TV
Radio
Over ERTS
Agenda
Reacties
Nieuws
Links
Medewerkers


Zoeken op ERTS

               ERTS Televisie - Detail van de uitzending
 
VAN BOVEN NATUURLIJK - 02-09-2012 om 10:40

VAN BOVEN NATUURLIJK ...

Als klein kind, een baby zelfs, zat ze bij haar vader op schoot en was ze gefascineerd door zijn pianospel. Ze deed niets liever dan zelf ook geluid uit de piano krijgen. Niet door er met de handen op te slaan - zoals zoveel kleine kinderen - maar vingertje voor vingertje, elke toon apart. Het is een anekdote uit het leven van Eva Jacobs, die op haar twaalfde droomde van de Koningin Elisabethwedstrijd. De ommekeer kwam toen ze begon te zingen en de popmuziek ontdekte. Nog geen jaar geleden maakte ze indruk in de VTM-wedstrijd 'The Voice van Vlaanderen' en enkele weken geleden bracht ze haar eerste CD uit. De droom van een carrière in de muziekwereld begint steeds meer vorm te krijgen.

Eva Jacobs groeide op in een gezin waar creativiteit. Niet vreemd als je vader pianist is en je moeder behoorlijk kan zingen. En las je bedenkt dat grootvader trompet, klarinet en saxofoon speelt, dan mag je wel zeggen dat muziek in de familie zit. Ook de broer en zussen spelen: de oudste zus dwarsfluit, de jongste harp, en broer Jeroen speelt ... voetbal. Moeder Nadine: 'We hebben onze kinderen altijd gestimuleerd om ook iets te doen buiten de school. We hebben hen geholpen hun weg te vinden in iets wat ze leuk vonden. Dat moest niet noodzakelijk muziek zijn, maar voor Eva was dat duidelijk piano en zang'.

De link met de Vlaamse showbizzwereld was snel gelegd: oom Michel werkte als technicus bij concerten, en Eva ging vaak mee, achter de schermen. Haar demo-CD-tje kwam in handen van verschillende mensen, en zo kwam ze in contact met de artiesten van Das Pop, de groep die in 1998 Humo's rock-rally won. Lead-zanger Bent Van Looy: 'We pakten het aan en we dachten 'het zal wel', maar toen we na het concert naar huis reden en de CD opzetten, raakten we onder de indruk en besloten we Eva naar onze studio uit te nodigen'. Dus bracht vader Marc zijn dochter naar het blauwe huis aan de Oude Beestenmarkt in Gent: 'ik heb altijd mijn kinderen willen beschermen, dus ik wilde weten waar ik ze achterliet. Toen ik de eerste keer daar binnenkwam, dacht ik: waar ben ik nu terecht gekomen ? Maar toen ik die jongens leerde kennen, merkte ik al snel dat ze stuk voor stuk heel goede muzikanten waren. En ze hadden respect voor Eva. Eva: 'Ze lieten me achter de piano zitten en de nummers spelen die ik geschreven had. Ze vonden de songs goed, maar ik kreeg wel een opmerking: heb je ook nummers die niet over God gaan ? Voor mij was dat normaal dat ik zo schreef, want ik ben groot geworden in een gelovig, evangelisch gezin. Maar inderdaad, ook nu nog begrijpen veel van mijn vrienden dat niet'.

Geloof speelt inderdaad een grote rol in het leven van Eva. Haar grootvader is immers niet alleen een muzikant, maar ook predikant van de kerk van Houthalen-Oost. En al zou Eva toegevingen doen op muzikaal publiek, wat betreft teksten is dat niet het geval. Niet dat die fanatiek over geloof gaan, maar ze ademen toch sterk de sfeer van het goede nieuws uit. Daarmee is ze - zeker in Vlaanderen - behoorlijk uniek. In 'The Voice' was alleen de Westvlaamse Evelien Billiau ook van evangelische huize, en op de Vlaamse podia lopen niet veel artiesten te koop met een gelovige levensvisie. Is het dan geen nadeel om je zo duidelijk te profileren. Wouter Van Belle, producer van heel uiteenlopende artiesten als Axelle Red, Flip Kowlier, Novastar, Laïs en Stash en ook verantwoordelijk voor het album van Eva, stelt het als volgt: Het is geen voor- en geen nadeel. Ik denk dat dat iets zeer persoonlijks is. Dat is haar verhaal. Je hoeft dat te respecteren. Er zijn bij mij in de studio artiesten geweest waarvan ik niet weet of ze gelovig zijn of niet. Maar bij Eva is dat expliciet, dat is denk ik een groot onderdeel van haar leven en hoe zij het leven ziet en waar ze zich aan optrekt en ze zal daar troost in vinden en een vorm van spiritualiteit vind ik altijd goed'.

Hoewel Eva in stilte hoopt om te kunnen leven van muziek, moet ze voorlopig op andere manieren aan de kost komen - en zo werkt ze momenteel in de horeca. Op die manier verdeeld ze haar tijd tussen optreden en opdienen. 'Natuurlijk is het commerciëler als je gaat zingen over oppervlakkige, materialistische dingen.Maar ik ga daarom niet veranderen. Het draait voor mij echt niet om geld of om zo beroemd mogelijk te worden. Het gaat om de muziek en de boodschap. Dus gaat Eva door met zingen, spelen en liedjes schrijven, zo lang ze inspiratie heeft. Die inspiratie kan komen uit allerlei zaken die ze in het dagelijks leven meemaakt. Zo is er een lied dat ze schreef voor de trouw van haar zus, maar ook een bij het overlijden van haar tante. Maar het belangrijkste blijft ook hier het geloof: 'Dat is de basis, als God er niet was, dan kon ik ook niet schrijven. Het is een gave die ik van boven, van God heb gekregen, Ik heb altijd beseft: dit is iets vat van hogeraf komt'. En met die gave wil Eva de mensen doen genieten van de muziek, en ze iets meegeven door haar teksten ...

VAN BOVEN NATUURLIJK, zondag 2 september, 10:40 u. op EEN, en 23:25 op CANVAS
 

« terug naar de vorige pagina
Bekijk ook de oude uitzendingen in het archief »