Home
TV
Radio
Over ERTS
Agenda
Reacties
Nieuws
Links
Medewerkers


Zoeken op ERTS

               ERTS Televisie - Detail van de uitzending
 
ZOT, ZAT OF ZALIG ...? - 19-05-2013 om 09:40

Het is windstil, en toch is er een lawaai alsof het stormt. Een wirwar van talen door elkaar, en toch verstaat iedereen wat er gezegd wordt. Vuurvlammen die zich over de hoofden van de gelovigen verspreiden. Meer dan 100 mensen die bijna in extase over God spreken - ze lijken wel dronken. Het Pinksterfeest van het jaar 33 in Jeruzalem laat een diepe indruk na en roept veel vragen op. Wat is er met deze mensen aan de hand: zijn ze zot, zal of zalig …?

Het Pinksterfeest is het minst bekende christelijke feest. Kerst zegt bijna iedereen iets - als was het maar voor de sfeer en de geschenken - en Pasen is voor veel mensen dé gelegenheid om toch nog eens een kerk binnen te stappen. Van Pinksteren weten we misschien nog dat het iets met de Heilige Geest te maken heeft, maar wie is dat ? De Bijbel spreekt over de Geest in symbolen als water, wind en vuur. In de kunst wordt de derde persoon van de Drievuldigheid dikwijls als een duif afgeschilderd - het onzichtbare is niet gemakkelijk uit te beelden. Met Lukas Vandersteene bezocht ERTS verschillende kerken en musea in Brugge om te zien hoe christenen in de loop der eeuwen werden geïnspireerd door de Heilige Geest. Van de Jeruzalemkerk bij het Kantcentrum, via de Sint-Salvator-kathedraal tot de schilderijencollectie in het Groeningemuseum: steeds opnieuw komen we interessante verwijzingen tegen.

Vandersteene is lid van Pinkstergemeente de Kruispoort in Brugge. De kerk maakt deel uit van een beweging die wereldwijd de snelst groeiende richting binnen het Christendom is. Maar de Pinksterkerken zijn vaak ook omstreden: dikwijls worden vragen gesteld bij de uitbundige manier waarop deze christenen hun geloof lijken te beleven. In die zin is er sinds het Pinksterfeest dat in de Bijbel beschreven staat, weinig veranderd. Toch blijken in de praktijk de 'extreme opvattingen' best mee te vallen, en kenmerken de Pinksterchristenen in ons land zich vooral door een intense geloofsbeleving, Zij beschouwen de Heilige Geest als een onmisbare kracht in hun leven.

Zot, zat of zalig …? Een zoektocht naar de oorsprong van het Pinksterfeest en de rol van de Heilige Geest in het leven van de christenen van vandaag.

één, zondag 19/05/2013, 09:40 u., CANVAS, 23:20 u.
 

« terug naar de vorige pagina
Bekijk ook de oude uitzendingen in het archief »