Home
TV
Radio
Over ERTS
Agenda
Reacties
Nieuws
Links
Medewerkers


Zoeken op ERTS

               ERTS medewerkers - detail
 
Stef STES
Stef STES - realisator-editor/camera-man

Afdeling: TV
Geboren in: 1965
Gehuwd met: Evy Teunis
Ouder van: Seppe
Geslacht: man
Beroep: realisator-editor/camera-man
Hobby's: reizen, tekenen, schrijven
En verder: onze woning verder afwerken
SCHRIJVER MET BEELDEN

En ding is zeker: als Stef Stes niet had meegewerkt aan de ERTS-programma's, dan hadden ze er heel anders uitgezien. Het is namelijk zijn taak om uit de uren beeldmateriaal die er na een opname beschikbaar zijn, een samenhangend programma van 15 minuten te monteren. Eerst gebeurde dat in zijn montage-studio, annex slaapkamer, living en kantoor in Diepenbeek, tegenwoordig worden er heel wat uurtjes doorgebracht onder het dak van de echtelijke woning in Tongeren, waar hij met zijn geliefde Evy woont.

Stef groeide op in een evangelische gemeente, en zette zich daar al vroeg in. Maar ook buiten de grenzen van de gemeente, en van ons land rendeerden zijn talenten. Een jaar lang was hij op stap voor Operatie Mobilisatie en werkte hij als camera-man voor 'See it - Believe it'; programma's waarin een beeld van het werk van OM gegeven werd. Na zijn wereldreis werd hij free-lancer voor de EO. Stef volgde een opleiding in de video-kunsten in Genk, en is binnen ERTS nogal veelzijdig.
Hoe zie je jezelf, als camera-man, regisseur, monteur ?

'In de eerste plaats toch als iemand die de montage en de regie doet, al komen er veel andere taken bij. Voor een deel bepaal ik dus aan de hand van het materiaal wat de vorm en de inhoud van het programma wordt. Ik doe voor een deel hetzelfde als wat een schrijver doet: eigenlijk vertel ik verhalen, en ik schrijf ze met beelden. Net zoals een schrijver z'n eigen stijl heeft, bestaat er ook iets als beeld-grammatica : wat roept ge op met bepaalde beelden, een bepaald geluid, een bepaalde sfeer....'

Is dit soort werk een kinderdroom die in vervulling is gegaan ?
'Nee, ik heb eigenlijk nooit precies geweten wat ik wilde worden. Mijn interesse-gebied is zo ruim, dat ik altijd moeilijkheden heb gehad om te kiezen. En soms twijfel ik nog of ik niet gewoon moet stoppen om iets totaal anders te gaan doen. Ik tekende, ik was aan het schrijven, ik maakte muziek vroeger.... Ik ging naar school om grafisch ontwerper te worden, maar ik vond dat zo beperkt en zo saai dat ik toch maar besloten heb om video te gaan doen. Enerzijds ben ik een vakman, net zoals een slager of een bakker, anderzijds komt er natuurlijk ook een creatief element bij. Dat creatieve element moet er toch wel in zitten, laat me liefst geen boekhouding of administratie doen.
Als ik tijd had, zou ik veel meer schilderen, of gedichten schrijven.


Stef is zeker gebeten door de reismicrobe, en heeft er inmiddels ook Evy mee besmet.

'Sinds de wereldreis die ik voor 'See it - Believe it' maakte, reis ik enorm graag. Je leert heel veel van reizen. Je leert onder andere enorm relativeren. Je staat stil bij je eigen situatie, je rijkdom, je luxe ... je krijgt nieuwe pers-pectieven, het verrijkt u'.

Als je zo rondtrekt door Afrika, wat hou je daar dan aan over? Het idee dat we het hier toch erg goed hebben?
'Als ik diep in mijn hart kijk, dan hou ik er een diepe frustratie aan over. Dan heb ik zoiets van 'waarom pak ik nu niet mijn spullen en ga daar naartoe om er iets aan te doen'. Er zijn immers veel te weinig mensen die er iets aan doen, en ik voel dat ik niet consequent ben. Ik weet dat er hier ook veel taken zijn, maar ik zou de moed willen hebben om hier alles te verkopen om daar te gaan helpen. Ik weet dat het allemaal heel idealistisch is, maar ik heb dat waarschijnlijk overgehouden van m'n werk bij OM.
Volgens mij is het doel van ons leven: God dienen. Daarvoor zijn we gemaakt. Niet om in de eerste plaats aan onszelf te denken, maar aan de ander. Ik denk niet dat we gelukkig kunnen zijn, als we alleen maar aan onszelf denken'.

Wat zijn je dromen?
'Ik hoop gewoon dat God mij zolang ik leef kan en wil gebruiken, en dat ik de bereidheid heb om mij in te zetten ... Je hebt niet voor niets talenten van God gekregen, en je moet die ook zo goed mogelijk gebruiken. Het dienen van mijn medemens vind ik heel belangrijk, want dat is ook tegelijkertijd het dienen van God. Wat je aan de armen hebt gegeven, is wat je aan God hebt gegeven, en we zijn ons daar veel te weinig van bewust. Niet alleen geld, maar ook tijd en moeite. Het mag ons zo vaak niets meer kosten tegenwoordig.
Het gaat zo dikwijls alleen maar om het streven naar geluk, en dat is volgens mij niet het doel. Natuurlijk mag je gelukkig zijn, maar veel christenen gaan er van uit dat hun leven volmaakt gaat verlopen, zonder tegenslagen. En als er dan toch tegenslagen komen, dan worden ze enorm teleurgesteld. We zouden veel meer moeten werken aan tevredenheid. Niet altijd alleen op ons zelf gericht zijn, maar vooral op de ander ... '

« terug