Home
TV
Radio
Over ERTS
Agenda
Reacties
Nieuws
Links
Medewerkers


Zoeken op ERTS

               ERTS medewerkers - detail
 
Veerle THEYS-DE WITTE
Veerle THEYS-DE WITTE - redactie, interviews - tot 2005

Afdeling: Radio
Geboren in: 1973
Gehuwd met: Peter THEYS
Geslacht: vrouw
Beroep: vertaalster
Hobby's: lezen, wandelen, dwarsfluit, ERTS
En verder: de droom om ooit eens een boek te schrijven
Veerle, hoe ben je eigenlijk bij ERTS terecht gekomen?
Vorig jaar met Kerst speelden we een toneelstukje met de kinderen, en ik speelde daarin een journaliste. Iemand van ERTS vroeg me achteraf wat ik zou vinden van echt radiowerk, dus niet alleen op toneel. Ik ben toen mee geweest naar een redactie-vergadering. Oorspronkelijk had ik de bedoeling om alleen maar achter de schermen mee te werken, om wat ideeŽn te geven, om wat onderzoek te doen. Maar langzamerhand ben ik dan ook aan de programma's zelf mee gaan werken.

Ben je dan in het dagelijks leven ook bezig met journalistiek?
Niet echt, ik ben vertaler. Ik heb er wel aan gedacht om in de journalistiek te gaan, maar uiteindelijk zijn het dan toch de talen geworden. Toch vind ik het fijn om nu de twee zo'n beetje te kunnen combineren. In het begin was het wel even wennen, maar ik begin me er goed in te voelen.

Wat is eigenlijk je taak bij ERTS?
Een manusje van alles, misschien? Op de redactie-vergaderingen mee 'brainstormen', wat opzoekingswerk doen, en tegenwoordig zo af en toe in interview gaan doen.

Is het veel werk, een radio-programma maken?
Ja, zeker als je weet dat een radio-programma maar een dikke tien minuten duurt. Als je niet bij de radio betrokken bent, dan besef je niet hoeveel werk er aan een uitzending voorafgaat. Als je alles bij elkaar optelt, het opzoekingswerk, het interview, het opnemen, de montage ... dan ben je al heel snel een halve of een hele dag kwijt.

Wat denk je dat de rol van ERTS is in Vlaanderen?
Als je naar de radio luistert, hoor je toch wel veel onzin, veel rommel. Mensen weten soms niet beter, en dan denk ik dat ERTS een positieve radiogolf kan zijn, en dat mensen wakker geschud kunnen worden en ontdekken: er zijn nog christenen, er is nog hoop. Ik hoop dat ERTS toch iets mag worden waardoor mensen hongerig worden naar God.

Je schrijft zelf ook regelmatig teksten, waar komt je inspiratie vandaan?
Vooral uit dingen die ik heb meegemaakt, die ik aanvoel. Dikwijls zijn het emoties die ik op een andere manier niet kwijtgeraak, en die ik dan opschrijf. Dan vloeit het wel uit m'n pen, maar het is toch te vergelijken met een ei, waarop een kip toch ook wel een tijdje op moet broeden. Ik ben soms heel lang met dingen bezig, dat ik merk er ligt iets op m'n hart. Dat duurt weken, soms maanden, maar op een bepaald moment merk ik: het komt eruit, en dan komt het eruit.

Schrijf je met een bepaalde bedoeling, komt er ooit een boek of zoiets?
Het is wel een kinderdroom om ooit eens een boek te schrijven, of gewoon een bundeltje met teksten, maar ik schrijf niet met dat als eerste bedoeling. Het eerste doel blijft toch gevoelens en emoties van mij af te schrijven. Als ik ooit later bepaalde mensen met die teksten kan helpen, of dingen kan duidelijk maken, dan is dat natuurlijk mooi meegenomen.

Lees je dan ook veel van anderen?
Te weinig. Ik zou veel meer willen lezen, maar dat komt er niet altijd van, wegens tijdgebrek.

En wat lees je dan?
In de eerste plaats de Bijbel, die ik echt niet alleen lees omdat dat een taak of een plicht van een christen is, maar gewoon uit een stuk honger, om een leegte te vullen. Daarnaast ook veel boeken, die iets met de Bijbel te maken hebben, bijvoorbeeld boeken over gebed, over hoe je God in het dagelijks leven kunt tegenkomen ... en dan soms ook een tijdschrift, puur als ontspanning, om lui achterover in de zetel te liggen.

Daarnaast ben je ook nog met muziek bezig ?
Ik speel dwarsfluit, in het orkestje van de gemeente, en in de harmonie van Haacht. Met die harmonie zijn we Belgisch kampioen geworden, en daar zijn we best wel fier op, en ik heb daar zelf dus ook een beetje m'n steentje aan kunnen dragen.

« terug