Home
TV
Radio
Over ERTS
Agenda
Reacties
Nieuws
Links
Medewerkers


Zoeken op ERTS

               ERTS medewerkers - detail
 
David VAN WAEYENBERGHE
David VAN WAEYENBERGHE - redactie, interviews (tot 2003)

Afdeling: Radio
Geboren in: 1978
Geslacht: man
Beroep: journalist
Hobby's: sport, muziek, computers
Beschrijf eens wat je job als journalist eigenlijk inhoudt.
Het Laatste Nieuws: Ik ben verantwoordelijk voor de nieuwsgaring uit de gemeenten Waasmunster, Hamme, Zele, Berlare, Wichelen, Lede, Erpe-Mere. Daarnaast ben ik reporter voor het provinciale voetbal.
ZAP: Dat is een jongerenmagazine waar ik insta voor de sportbijdrage en een gamepreview.

Wat zijn de mooie, en de minder mooie kanten van het werk van een journalist ?
Het is een afwisselende job, soms stressie maar altijd boordevol verrassingen. Plus, ik heb van mijn hobby (sport bv.) mijn beroep kunnen maken. Neem daarbij dat ik van thuis uit werk. In principe sta ik 's morgens op en kan ik zo aan de slag. Zalig!
Minpunten zijn vooral de onregelmatige werkuren (al kies je daar zelf voor) en het onzekere bestaan. Ik werk als zelfstandige zonder contract, dus in feite kan ik op elk moment zonder werk vallen (maar dat zal niet gebeuren). Ik weet ook niet waar ik volgend jaar zal werken, maar God voorziet, ook daarin!

Wat heeft iemand nodig om een goede journalist te zijn?
Tja, een goede pen zeker? Vooral een dosis gezonde interesse voor alles wat er in de samenleving leeft. Zo moet je bijvoorbeeld rustig kunnen praten met iemand wiens mening je absoluut niet deelt. Maar tegelijk doe je op die manier een pak levenservaring op.

Vanwaar je interesse voor de journalistiek?
Dat draag ik al sinds kindsbeen af mee. Een klein voorbeeldje: toen ik vroeger naar de Tour de France keek, dan was ik meestal zelf commentaar aan het geven. Alles wat met sport te maken had wou ik zien Ún kennen.

Kan een christen eigenlijk iets nuttigs doen in de media?
Ja, daar ben ik van overtuigd. Al verwacht men dat je de kerk in het midden houdt, soms kan je via je artikels een ondertoon leggen. Dat doe ik niet altijd maar dat hoeft ook niet denk ik. We hebben veel meer christen-journalisten nodig, dat is een feit.

Hoe ben je eigenlijk in contact gekomen met het geloof?
Ik heb het geluk gehad in een christengezin te zijn opgegroeid. Mijn ouders kwamen tot geloof enkele jaren voor ik het levenslicht zag. Geloof is een deel van mij, meer dan wat dan ook. Alles wat ik doe heeft principieel met Hem te maken. Of dat nu rechtstreeks is dan wel op een indirecte manier, ik geloof dat God mij overal in leidt.

Wat spreekt je aan in ERTS?
Ik zie het als een middel om mensen in contact te brengen met de evangelische wereld. Velen hebben er al van gehoord maar weten niet wat het is. ERTS heeft een groot potentieel, je kan er (tot op een bepaald niveau) creatief in werken. Dingen en personen naar voor brengen die op hun beurt God eren in wat ze doen.

Welke mogelijkheden zie je in Vlaanderen voor een kleine christelijke vereniging?
We moeten meer ingeburgerd geraken, al kunnen we niet klagen met het zenduur. Eens ongelovigen luisteren naar ERTS en zeggen: "Dit is interessant", zijn we op de goeie weg.

« terug