Home
TV
Radio
Over ERTS
Agenda
Reacties
Nieuws
Links
Medewerkers


Zoeken op ERTS

               ERTS medewerkers - detail
 
Jan WIJMAN
Jan WIJMAN - nazorg

Afdeling: Diversen
Geboren in: 1934
Gehuwd met: Francinne
Ouder van: 2 dochters en 1 zoon
Geslacht: man
Beroep: gepensioneerde
Hobby's: houtbewerking
'Het gaat over haar vandaag', zegt Jan Wijman al lachend, als we het echtpaar in Genk opzoeken. 'Ik ben maar de secretaris en de technieker om te helpen met de computer'. De nazorg bij ERTS is duidelijk team-werk: Francinne neemt de telefoon op, Jan verzorgt de verwerking van de reacties achteraf: 'Hij zit naast me, en noteert welke telefoontjes er binnenkomen terwijl ik bezig ben met een gesprek. Ik kan niet goed om met de computer, cursussen of niet ...'. Jan en Francinne zijn al 52 jaar getrouwd - ze hebben dus wel de tijd gehad om op elkaar ingespeeld te raken.

Jan Wijman heeft heel zijn leven in de Evangelische Kerk van Genk doorgebracht: hij werd er ooit met de kinderwagen binnen gereden. 49 jaar lang was hij er oudste. Toen vond hij het tijd om de fakkel over te dragen aan de jongere generatie. Maar dat heeft de betrokkenheid bij de Pauluskerk niet verminderd. Francinne: 'We doen nog hard mee, er is niet veel veranderd. Jan is ook verantwoordelijk voor alles wat met 'gebed' te maken heeft, hij spreekt ook regelmatig in de gemeente, en hij verzorgt ook de Bijbelstudie voor de ouderen.' Jan heeft zich ook buiten de gemeente vaak ingezet voor de evangelische wereld, vaak in bestuursfuncties. Zo was hij betrokken bij de start van OM (Operatie Mobilisatie) in BelgiŽ, maar ook bij lokale initiatieven zoals 'Ons Kinderhuis', en 'De Olijfboom', het rusthuis dat door de gemeente werd opgezet. Samen hebben Jan en Francinne zich ook jarenlang ingezet voor de stichting van de gemeente in Houthalen.

Het echtpaar Wijman heeft drie kinderen, alle drie gehuwd, en ook alle drie actief betrokken bij de kerk. 'Ze hebben al vroeg voor Jezus gekozen, en we hebben daar geluk mee gehad. Geloof kun je niet overdragen door geboorte, alleen door wedergeboorte'

De woensdagavond is - toch om de andere week - gereserveerd voor ERTS. 'Ik heb graag mensen met vragen', zegt Francinne als we het hebben over haar taak binnen de nazorg, 'Mensen die iets willen weten en er ook iets mee doen. Ik deel uit wat ik in de jaren heb verzameld, van hart tot hart. Ik blijf achteraf ook nog bidden voor de mensen die gebeld hebben. Ik doe dit werk graag, maar toch is er altijd een zekere spanning, alsof je voor de eerste keer iemand het evangelie vertelt'.
Een enkele keer komt er een negatieve reactie binnen; de luisteraars hebben natuurlijk recht op hun eigen mening. Maar doorgaans zijn de bellers heel belangstellend, en blij met een luisterend oor. 'Ik probeer ze te helpen, en eventueel door te verwijzen. Het woord van God is praktisch, en geeft oplossingen. Soms is dat moeilijk, als mensen veel problemen hebben, en in tranen zijn. Je krijgt zeker heel wat reacties wanneer mensen zich herkennen in een programma. Mensen vragen soms: heb ik nog recht op een tweede leven. Dan zeg ik: u kunt zelfs een derde leven hebben, en dan leg ik uit dat het gaat over een leven met God ...'
Is er behoefte aan levensbeschouwelijke radio- en TV-uitzendingen ? Afgaand op wat kijkers en luisteraars vertellen, zeker wel: 'Vaak zeggen mensen: er zouden meer van dit soort programma's zijn. Mensen hebben behoefte aan duidelijkheid, aan een boodschap. Dit moet je doen, en dat kan je helpen'. Jan: 'Ik geloof in programma's waarin een oplossing aangereikt wordt, waarin getuigd wordt van verandering. Op louter informatieve programma's komt minder reactieí.

Doorgaans komen de reacties dus goed binnen, en zeker als ERTS iets heeft om weg te geven, wordt er vlot gereageerd. Francinne: 'Ik luister hier naar de radio, en ik kan nog niet tot aan de computer geraken, of de eerste beller is er al'. Natuurlijk verschillen de reacties van programma tot programma, maar toch komt het zelden voor dat er niemand reageert.

Zeker als een TV-programma op zondagavond tegen middernacht wordt uitgezonden, kan het wel eens laat worden aan de telefoon. Maar dat hindert niet: een werk dat je graag en met veel enthousiasme verricht is niet gauw een last....


« terug