Home
TV
Radio
Over ERTS
Agenda
Reacties
Nieuws
Links
Medewerkers


Zoeken op ERTS

               ERTS televisie archief
 
FRISSE WIND - 07-09-2014

B-FRESH is een Leuvense band die graag frisse wind wil laten waaien in de hedendaagse popmuziek. De groep brengt een variëteit aan stijlen (elektronische pop, drum 'n bass, lounge, …) in combinatie met teksten met inhoud. In tegenstelling tot de vaak nietszeggende lyrics van veel bands, willen ze verhalen vertellen die een positieve boodschap hebben.

Shirine Irani koesterde jarenlang de droom een professioneel pianiste te worden. Op haar zevende was ze te gast in het VRT-programma 'Jong Tenuto' en demonstreerde ze haar kunnen op het vlak van klassieke muziek, maar ook als 'songwriter'. Vergroeide pinken maakten een einde aan haar beginnende carrière (als de handen niet meewillen, maak je van pianospelen beter niet je beroep), maar muziek bleef een belangrijk deel van haar leven - ook al was het niet meer professioneel. Tegenwoordig schrijft ze de meeste teksten voor B-FRESH.

Frederik Van Herterijck - echtgenoot van Shirine - is al vanaf zijn tienerjaren bijzonder geïnteresseerd in elektronische muziek: naast idolen als synthesizer-goeroe Jean-Michel Jarre waren ook de muzikanten van de Detroit-techno zijn voorbeeld. Hij ontwikkelt de grooves en de sound van B-FRESH.

Cindy Duts vervolledigt het trio met zang en soms wat gitaar. Haar muzikale carrière begon wat later, maar naast sporten (atletiek) is zingen haar grote hobby. Zij combineerde haar beide passies o.a. in het nummer 'Runner's High'.

De teksten van B-FRESH draaien rond thema's als genieten van het leven, maar ook om zaken als het overwinnen van tegenslagen. Zo is het nummer Hope Is On Its Way grotendeels autobiografisch: Shirine schreef het naar aanleiding van enkele dramatische voorvallen in haar leven. Ze wil er mee duidelijk maken dat er ondanks de tegenslagen die een mens kan overkomen, er altijd toch hoop is.


Frisse wind: De Leuvense band B-FRESH brengt frisse songs, die in een 'feel-good stijl' een positieve en hoopvolle boodschap bevatten.

één, zondag 07/09/2014, 09:40 u., CANVAS, 24:00 u.

Meer lezen »
GELOVEN 2.0 - 01-06-2014

Geloven is niet erfelijk. Sommige jongeren worden nog altijd christelijk opgevoed, maar dat wil niet zeggen dat ze daarom zelf ook ga:an geloven. En toch zijn er nog heel wat jongeren die iets willen doen met de overtuiging die ze van hun ouders hebben meegekregen. Niet als een kopie van thuis, maar op een eigen unieke manier. Geloven 2.0 als het ware. ERTS volgde enkele van die jonge mensen en schetst een portret. Uitzending op EEN (01/06/2014, 09:10 u.) en op CANVAS (01/06/2014, 23:20 u.).
Meer lezen »
EN NU SERIEUS ! - 15-12-2013

December is de maand van de eindejaarsconferences. Met de nodige humor blikken we terug op wat we allemaal hebben meegemaakt. Grappig, confronterend, soms kwetsend. Taboes worden doorbroken, heilige huisjes omver gehaald. Glimlachen of grimlachen…. Maar niet alles kan voor iedereen. Er is het voorbeeld van de cartoons over Mohammed die in de moslimwereld tot rellen leidden. In ons land hebben we er minder moeite mee als er over godsdienst grappen gemaakt worden. Maar wanneer wordt het spotten ? Vorige jaar las Ignace Demaerel uit Brussel een column in Focus-Knack over de laatste woorden van Jezus Christus. Het stoorde hem zo erg, dat hij in de pen kroop om te reageren. Hij legt ons uit waarom. Maar we spreken ook met Marten Geertsma, in het dagelijks leven begeleider in de psychiatrie, achter de uren cabaretier. Voor hem kan het meestal niet zot genoeg zijn. Maar nu serieus: er zijn grenzen …
Meer lezen »
KOFFIE MET GEBED - 08-09-2013

KOFFIE MET GEBED …
08/09/2013, op één en op CANVAS


Veel wielertoeristen combineren het nuttige met het aangename: fietsen om aan de conditie te werken en onderweg bij de talrijke cafés stoppen om op een terrasje de dorst te lessen. De sportievelingen die deze zomer in Limburg rondreden, kregen in de buurt van Wijchmaal een bijzonder aanbod: koffie met gebed.

Willy Maesen, paardenliefhebber, kunstenaar, zwerver, zorgverlener, … Geloof en engagement vormen de rode draad in zijn leven. Opgegroeid in de jaren zestig, een tijd van veel idealisme en weinig materialisme. Zijn sandalen en zijn lange baard verraden een hippieverleden… Het verhaal begint met een oude ‘werfwagen’ die op de kop kon tikken. Willy ervan om er mee rond te trekken en het evangelie te verkondigen. Maar zolang die plannen nog niet concreet worden, heeft de ‘keet’ een andere bestemming. Voorbijgangers worden uitgenodigd om koffie te drinken, een babbel te houden en eventueel gebed te vragen. Soms nodigt Willy de gasten al zingend en gitaarspelend uit. Het levert heel wat interessante gesprekken op.

Drie zaken vormen de rode draad in het leven van Willy en zijn vrouw Marleen: gastvrijheid, zorg en evangelisatie. In de zorgsector liggen hun professionele activiteiten, de gastvrijheid beoefenen ze thuis. De goede boodschap wordt door woord en daad overgedragen. In zijn vrije tijd beitelt hij houtsculpturen uit takken, boomstammen en oude balken. Hij timmert ook aan de weg als een van de leden van de Old Fellows – vier vrienden die muziek met inhoud brengen.

ERTS volgde het gezin Maesen en maakte een portret van dit Limburgse echtpaar, dat een groot hart heeft voor de medemens.


Koffie met Gebed: Willy Maesen trakteert de voorbijgangers op het Limburgse fietsroutenetwerk op een bijzondere combinatie, die wenkbrauwen doet fronsen maar ook veel enthousiaste reacties uitlokt …

één, zondag 08/09/2013, 10:40 u., CANVAS, 00:20 u.

Meer lezen »
ZOT, ZAT OF ZALIG ...? - 19-05-2013

EEN: 09:40 u. - CANVAS: 23:20 u.

Het is windstil, en toch is er een lawaai alsof het stormt. Een wirwar van talen door elkaar, en toch verstaat iedereen wat er gezegd wordt. Vuurvlammen die zich over de hoofden van de gelovigen verspreiden. Meer dan 100 mensen die bijna in extase over God spreken - ze lijken wel dronken. Het Pinksterfeest van het jaar 33 in Jeruzalem laat een diepe indruk na en roept veel vragen op. Wat is er met deze mensen aan de hand: zijn ze zot, zal of zalig …?

Het Pinksterfeest is het minst bekende christelijke feest. Kerst zegt bijna iedereen iets - als was het maar voor de sfeer en de geschenken - en Pasen is voor veel mensen dé gelegenheid om toch nog eens een kerk binnen te stappen. Van Pinksteren weten we misschien nog dat het iets met de Heilige Geest te maken heeft, maar wie is dat ? De Bijbel spreekt over de Geest in symbolen als water, wind en vuur. In de kunst wordt de derde persoon van de Drievuldigheid dikwijls als een duif afgeschilderd - het onzichtbare is niet gemakkelijk uit te beelden. Met Lukas Vandersteene bezocht ERTS verschillende kerken en musea in Brugge om te zien hoe christenen in de loop der eeuwen werden geïnspireerd door de Heilige Geest. Van de Jeruzalemkerk bij het Kantcentrum, via de Sint-Salvator-kathedraal tot de schilderijencollectie in het Groeningemuseum: steeds opnieuw komen we interessante verwijzingen tegen.

Vandersteene is lid van Pinkstergemeente de Kruispoort in Brugge. De kerk maakt deel uit van een beweging die wereldwijd de snelst groeiende richting binnen het Christendom is. Maar de Pinksterkerken zijn vaak ook omstreden: dikwijls worden vragen gesteld bij de uitbundige manier waarop deze christenen hun geloof lijken te beleven. In die zin is er sinds het Pinksterfeest dat in de Bijbel beschreven staat, weinig veranderd. Toch blijken in de praktijk de 'extreme opvattingen' best mee te vallen, en kenmerken de Pinksterchristenen in ons land zich vooral door een intense geloofsbeleving, Zij beschouwen de Heilige Geest als een onmisbare kracht in hun leven.

Zot, zat of zalig …? Een zoektocht naar de oorsprong van het Pinksterfeest en de rol van de Heilige Geest in het leven van de christenen van vandaag.

één, zondag 19/05/2013, 09:40 u., CANVAS, 23:20 u.

Meer lezen »
IN BLIJDE VERWACHTING - 23-12-2012

EEN: 10:30 u., CANVAS 23:40 u.

Het einde van de maja-kalender: een wereldwijde hype die heel wat mensen in de ban gehouden heeft. Zou de wereld dan toch vergaan, of was het allemaal drukte om niets ? Aardbevingen, vulkaanuitbarstingen, meteorieten, tsunami's: voor onheilsprofeten de voorboden van de totale vernietiging. Anderen zien nog voldoende perspectief voor een hoopvolle toekomst.

Willy Nullens werkte tot zijn pensioen als klinisch adviseur op de faculteit geneeskunde van de UCL. Daarnaast was hij ook gastprofessor aan de Evangelische Theologische Faculteit in Leuven en bekleedde hij heel wat bestuursfuncties. Als wetenschapper hecht hij niet al te veel waarde aan de voorspellingen van de maja's, maar hij sluit niet uit dat er een einde komt aan het leven zoals we dat nu kennen. Echter, als christen ziet hij de toekomst niet somber in. Voor hem betekent de 'eindtijd' in de eerste plaats een overgang naar iets veel mooiers: een nieuwe hemel en een nieuwe aarde.

Lea Brebels, Willy's vrouw, is een verdienstelijk beeldend kunstenaar die heel wat schilderijen en etsen produceerde. Nu kan kunst de wereld wellicht niet redden, maar toch wil ze graag door haar artistiek creaties een positieve boodschap doorgeven over heden en toekomst. 'Er is al zoveel miserie en negatief gedoe in de wereld. De kunstenaar heeft dan een opdracht, een soort taak, denk ik, om mensen op te vrolijken, om mensen moed te geven'.

Misschien is juist de Kerstperiode de meest geschikte tijd om voor goed nieuws te zorgen. Vandaag de dag draait het Kerstfeest vooral rond gezelligheid, cadeautjes en lekker eten. Dat Jezus Christus naar de aarde kwam, is iets waar steeds minder mensen bij stil staan. En dat de Bijbel Zijn terugkeer naar de aarde voorspelt, houdt vrijwel niemand bezig. Toch ligt voor mensen als Willy en Lea nu juist daarin het mooie vooruitzicht. Willy: 'Wij zien uit naar de wederkomst van Jezus Christus die beloofd heeft dat die zal terugkeren en een nieuwe aarde en hemel zal scheppen en daar kijken we met blijdschap en niet met angst maar hoopvol, dat geeft vreugde en tevredenheid. Wat dat betreft zijn we dus in blijde verwachting'.

In Blijde Verwachting: Is de aarde ten dode opgeschreven, of kunnen we vol vertrouwen de toekomst tegemoet zien ? Het einde van de maja-kalender veroorzaakt heel wat paniek, maar christenen vinden in de Bijbel een hoopvol perspectief.

één, zondag 23/12/2012, 10:30 u., CANVAS, 23:40 u.

Meer lezen »
VAN BOVEN NATUURLIJK - 02-09-2012

VAN BOVEN NATUURLIJK ...
02/09/2012 op EEN (10:40 u.) en op CANVAS (23:25 u.)

Al heel haar leven droomt ze van muziek. En Eva speelt ook, en ze zingt en ze schrijft. De optredens begonnen op familiefeestjes, maar toen ze met Das Pop ging samenwerken, werd het al snel een stuk professioneler. Wouter Van Belle – producer van veel Vlaamse topartiesten – bood haar aan om een CD te maken en dankzij het TV-programma ‘The Voice van Vlaanderen’ gingen veel deuren open…

Met heel wat muzikanten in de familie is het niet vreemd dat je wat talent erft. Als klein kind wilde Eva piano spelen, net als haar vader. Ooit droomde ze er van de Koningin Elisabethwedstrijd te winnen, maar toen ze ook begon te zingen, verschoof de focus naar de popmuziek. Ze maakte een demo-CD die bij Das Pop terecht kwam. ‘Het zal wel’ was de eerste gedachte van leadzanger Bent Van Looy, maar toen de groep op de terugweg van een concert het album beluisterde, raakten de muzikanten onder de indruk, en nodigden ze Eva uit naar hun studio.

Spelen en zingen is een combinatie die niet iedereen gegeven is, maar als je dan ook nog al je songs zelf schrijft, dan ben je redelijk uniek. De muzikanten van Das Pop merkten dat Eva talent had, maar ze vroegen zich af of ze ook over iets anders dan over God kon schrijven. Voor Eva was dat volkomen normaal, aangezien ze in een evangelisch gezin opgroeide en van jongs af aan in de kerk zong …

Vanaf het moment dat producer Wouter Van Belle interesse in Eva’s talent toonde, kwam ook de droom van een full-CD dichterbij. En deze zomer was het dan zover: in het Antwerpse Café Local kon ze haar album voorstellen. Een hele reeks optredens volgde. Het succes lonkt, maar toch blijft Eva met beide benen op de grond. Bovenal verloochent ze haar roots van de gospelwereld niet. ‘Als ik op het podium sta, wil ik mij amuseren en er mijn hart inleggen. Maar ik wil ook mijn publiek bereiken met wat ik te zeggen heb. Dat is misschien wat vreemd in de showbizzwereld, maar ik wil toch een goed voorbeeld zijn’, aldus Eva Jacobs.


VAN BOVEN NATUURLIJK …
Eva Jacobs zingt, speelt en schrijft zich een weg naar de top in de Vlaamse showbizzwereld. De inspiratie voor haar songs vindt ze in de alledaagse dingen, maar bovenal in haar geloof…

één, zondag 02/09/2012, 10:40 u., CANVAS, 23:25 u.

Meer lezen »
REVOLUTIE IN LIMBURG - 29-04-2012

Uitzending 29 april 2012, EEN: 09:10 u., CANVAS: 23:40 u.

Limburg, de groene provincie van Vlaanderen. Z’n bossen, z’n heuvels, z’n dorpjes, z’n kerken … Kerken die, zoals overal in Vlaanderen, steeds minder bezocht worden. Zeker de jeugd laat het afweten. Echter, dat hoeft niet zo te zijn. Een aantal Limburgse jongeren zijn ervan overtuigd dat het geloof ook vandaag de jongeren iets te bieden heeft. Ze droomden van een jeugdkerk, en in januari ging die van start. En als het van hen afhangt, zal die een diepe impact hebben. Met alle moderne middelen proberen ze een ommekeer te brengen in de wereld om hen heen. Die verandering komt er door Jezus. We laten u kennis maken met enthousiaste jongeren, die hun eigen revolutietheorie hebben?

Meer lezen »
EN VERGEET DE JARIGE NIET ... - 25-12-2011

EN VERGEET DE JARIGE NIET …
25/12/2011, op één en op CANVAS

Kerst is wellicht het meest gevierde feest, wereldwijd. Ongeëvenaard in sfeer: de lichtjes, de cadeautjes, en soms een witte Kerst… Vrijwel iedereen zet culinair zijn beste beentje voor, maar wie realiseert zich nog waar het feest werkelijk om draait ? Uiteindelijk is het toch het geboortefeest van Jezus Christus.

Paul en Philo Palmans baten een traiteurszaak uit en de tweede helft van december is voor hen de drukste periode van het jaar. Stress, want iedereen wil op tijd zijn feestmaal hebben. En toch proberen ze tussen alle bedrijven door aandacht te besteden aan de ‘jarige’. Daarom wordt er ook tijd gemaakt om met vrienden samen aan tafel te gaan, en te mijmeren over Kerst. ERTS schoof mee aan tafel en legde de gesprekken vast. Herinneringen komen boven, aan de kerststal, de gezelligheid, de sfeer … En dan denken ze als vanzelf terug aan het moment dat het feest van Christus ook voor henzelf een bijzondere betekenis kreeg…

Tussendoor vertelt Lieve Vanbeckevoort het verhaal waar het in essentie om gaat.

En vergeet de jarige niet … : Kerst is onovertroffen wat sfeer en gezelligheid betreft, maar als we elkaar cadeaus geven, mogen we ook wel even aan de Jarige denken …
één, zondag 25/12/2011, 09:10 u., CANVAS, 23:55 u.

Meer lezen »
HET VERHAAL VAN DE VORST - 18-09-2011

Luc Vandevorst liet een veelbelovende carrière in het leger voor wat het was en besloot predikant te worden. Sinds de jaren ‘80 trekt hij door heel Vlaanderen om het goede nieuws te vertellen. ‘De mooiste job ter wereld’, aldus Luc.
Meer lezen »
volgende 10 »