Home
TV
Radio
Over ERTS
Agenda
Reacties
Nieuws
Links
Medewerkers


Zoeken op ERTS

               ERTS radio archief
 
KRUISPUNTEN - 05-12-2014

Erwin en Leen Willems volgden 30 jaar geleden een lerarenopleiding. Sindsdien stonden ze maar zelden voor de klas. Toch vormen jongeren en onderwijs de rode draad in hun bestaan. Voeg daarbij een flinke scheut idealisme en een stevige dosis zin voor avontuur, en je hebt alle ingrediënten voor hun gevarieerd leven. Wij volgen dit echtpaar langs de kruispunten op hun levenspad …
Meer lezen »
Deze aflevering beluisteren »
HOOP IN VERDRIET - 05-11-2014

Begin november is doorgaans een tijd om de doden te herdenken. Maar buiten deze eeuwenoude traditie lijkt rouw in de maatschappij van nu veel minder aan de orde van de dag te zijn.
Rouwverwerking is in de eerste plaats werken. Maar hoe gaat dat in zijn werk, en hoe kan je iemand in een rouwproces helpen? Enkele jaren terug rijpte bij Jef en Herlinde de Vriese van het Centrum voor Pastorale Counseling het plan om een CD te maken met muziek en meditatieve teksten. Zo ontstond het project 'Hoop in Verdriet', speciaal bedoeld om mensen te helpen bij de verwerking van rouw. Het was in volle uitwerking van dit project dat bij Jef zelf chronische lymfatische leukemie werd vastgesteld. Dat betekende dus niet alleen anderen helpen, maar ook zichzelf.

Meer lezen »
Deze aflevering beluisteren »
THUISGEKOMEN - 01-10-2014

THUISGEKOMEN

Het leven van Sally Govaert uit Broechem kent wel een paar behoorlijke tegenslagen. Toen ze 9 jaar oud was, kreeg haar moeder borstkanker. Het werd een gevecht met de ziekte waar ze 11 jaar later uiteindelijk aan bezweek.
Sally trouwde, kreeg twee kinderen en werd toen zelf ziek. De dokters dachten dat het tussen de oren zat, maar uiteindelijk bleek het om de ziekte van Addison te gaan. Toen ze zich in Reiki, een alternatieve geneeswijze, stortte, leek het een tijd lang beter te gaan. Toch bleef haar leven leeg en dus ging Sally op zoek naar meer. Dat vond ze toen ze op haar zoektocht God ontmoette. Volledig genezen is ze nog altijd niet, maar haar leven heeft eindelijk zin gekregen …

Meer lezen »
Deze aflevering beluisteren »
HOOP IS ONDERWEG - 03-09-2014

HOOP IS ONDERWEG …

Dat ieders leven z’n ups en downs kent is normaal. Maar wat als het een keer zwaar tegen zit? Waar haal je dan je hoop vandaan. Het nummer ‘Hope Is On Its Way’ van B-FRESH werd geschreven naar aanleiding van enkele dramatische gebeurtenissen. Singer-songwriter Shirine verwerkt wel vaker voorvallen uit haar eigen leven in haar liederen. Samen met haar echtgenoot Frederik en vriendin Cindy vormt ze een muziekband, die een positieve boodschap wil uitstralen en vanuit de christelijke inspiratie een hoopvol verhaal wil doorgeven.

Meer lezen »
Deze aflevering beluisteren »
ER KOMT GEEN BRIEFJE UIT DE HEMEL … - 06-08-2014

ER KOMT GEEN BRIEFJE UIT DE HEMEL …

Als hulpverlener kom je tal van problemen tegen en probeer je mensen die een beroep op je doen zo goed mogelijk te helpen. Maar wat als je zelf met een diepgaand probleem wordt geconfronteerd? Het overkwam Jef De Vriese, als psycholoog verbonden aan het Centrum voor Pastorale Counseling in Heverlee. Twee jaar geleden kreeg hij op een morgen een telefoontje van zijn dokter met de mededeling dat hij aan chronische lymfatische leukemie leed. De eerste twee woorden zeggen misschien niet zoveel, maar het laatste is voldoende om een stevig e schrik op te doen. Ernstig, levensbedreigend ? Hoe lang nog? Vragen waarover Jean Bos ging spreken met Jef De Vriese en zijn vrouw Herlinde.


Meer lezen »
Deze aflevering beluisteren »
LIEFDE ACHTER GLAS - 02-07-2014

LIEFDE ACHTER GLAS

Het Antwerpse Schipperskwartier. Raam naast raam zitten schaars geklede dames te wachten op klanten. Veelal komen de meisjes uit het buitenland. Hier gekomen omdat ze aangetrokken werden door het avontuur en de mooie inkomsten, maar heel vaak via mensenhandel in het milieu geraakt - zonder een uitweg te kennen. Johanneke Van Slooten van Cherut is al een aantal jaren in de rosse buurt actief. Samen met enkele medewerksters wil ze de prostituees een helpende hand bieden, en hen begeleiden als ze uit het milieu willen stappen. Ciara Goossens zocht haar op in het inloophuis en maakte een reportage …


Meer lezen »
Deze aflevering beluisteren »
DE KRACHT VAN EEN BRIEF - 04-06-2014

DE KRACHT VAN EEN BRIEF

Vrij zijn om te geloven of niet te geloven … bij ons is het een vanzelfsprekendheid. Maar op veel plaatsen in de wereld is het een utopie. In veel landen mag een mens niet kiezen en loopt hij grote risico's als hij het toch doet. Greet Van den Bergh - Van Hove uit Geel trekt zich het lot van die grote groep vergeten mensen aan. Ze schrijft brieven … en veel. ERTS sprak met haar, en ook met Victor uit Maleysië die zelf werd opgepakt vanwege zijn overtuiging.

Meer lezen »
Deze aflevering beluisteren »
OPGEGROEID IN DE KERK ... - 07-05-2014

OPGEGROEID IN DE KERK …

We lopen rond in Leuven. Veel studenten kijken al uit naar het einde van het universitaire jaar. Wie afstudeert, denkt natuurlijk ook aan de toekomst en over hoe het leven verder gaat lopen. ERTS spreekt met enkele jongeren die een opvallende keuze hebben gemaakt. Ze zijn opgevoed in een gelovig gezin en proberen zelf ook iets te doen met de overtuiging die ze van thuis uit meekregen. Niet als een kopie van hun ouders, maar op hun eigen manier. Ciara Goossens zocht ze op en sprak met hen.

Meer lezen »
Deze aflevering beluisteren »
HIER EN NU - 01-04-2014

HIER EN NU

Andy Gielen en Bram Slootmans zijn de songwriters achter de praiseband In U. In het dagelijks leven is Bram grafisch ontwerper, Andy godsdienstleraar. Ze zijn allebei al een hele tijd betrokken bij de activiteiten van BREEZE, zoals de Praise Avonden Leuven (PAL)., waar ze ook hun eigen nummers aan het publiek hebben geleerd. Het is immers de bedoeling van de groep om de Vlaamse evangelische jongeren met een aantal nieuwe praise-liederen in contact te brengen. Die songs zijn te vinden op de CD ‘Hier en Nu’, die vorig jaar uitkwam.Meer lezen »
Deze aflevering beluisteren »
VAN ALLES NAAR NIETS - 05-03-2014

VAN ALLES NAAR NIETS …

Annie Thermote werkte 20 jaar lang als verkoopster in een schoenenwinkel. Daarna was ze bijna even lang actief in Het Goede Boek, een christelijke boekenhandel die zich specialiseert in Bijbels en daarmee verwante lectuur. Annie ging na een goedgevulde loopbaan op pensioen, vol plannen om tijd te maken voor al die zaken die waren blijven liggen. Maar van die intenties kwam weinig terecht, toen juist op dat moment bij haar de ziekte van Kahler werd vastgesteld – een bloedkanker die niet te genezen valt, maar wel gestabiliseerd kan worden. Een moeilijke periode volgde …

Meer lezen »
Deze aflevering beluisteren »
volgende 10 »