Home
TV
Radio
Over ERTS
Agenda
Reacties
Nieuws
Links
Medewerkers


Zoeken op ERTS

               ERTS Radio - Detail van de uitzending
 
HIER EN NU - 01-04-2014 om 20:02

Klik hier om deze aflevering te beluisteren »

ERTS R293 - UITZENDING 01-04-2014 – HIER EN NU

Intro Jean Loyens: Dag luisteraar, waar je ook bent, thuis, onderweg of, wie weet, op het werk, welkom bij de Evangelische Radio & Televisie Stichting. Vanavond praten we met Bram en Andy, twee leden van de Vlaamse band In U. We maken kennis met hun cd 'Hier en nu', en aan het einde van deze uitzending kun je daar ook een gratis exemplaar van winnen.
Bram is grafisch ontwerper en Andy godsdienstleraar. We laten ze graag zelf aan het woord om hun verhaal te doen.”

Andy: Ik ben eigenlijk een beetje mijn school doorlopen met een ja, eigenlijk onduidelijk doel. Uiteindelijk ben ik zo opvoeder geworden, maar na drie maanden te werken als opvoeder had ik toch wel begrepen dat ik dat niet onmiddellijk persé heel mijn leven wou doen. En plotseling kreeg ik zo in mijn hoofd van: waarom gaat ge niet theologie studeren? Christelijk opgevoed, uiteindelijk ook zelf daar die keuze voor gemaakt." Ja en daar is eigenlijk helemaal het contact met de jeugd, dat had altijd als jeugdleider en ik dacht dat is eigenlijk een goede verbintenis een toch moet ik met jongeren bezig zijn en toch kennis doorgeven en met hen spreken en hen kunnen begeleiden, op zich is een dromen vroeger neen, maar is het nu een dromen van dat is. Ja, da's iets wat ik heel graag doe, ja.

Bram: Ik ben echt heel erg creatief bezig voor mijn beroep ja, elke dag minstens 8 uur achter de computer, bijvoorbeeld dingen uittekenen voor mensen, campagnes bedenken, logo's maken, flyers maken, affiches maken, websites maken... Niks programmeren, enkel creatief nadenken, enkel tekenen. Of het een droom is geweest, dat weet ik niet zozeer, maar ik ben wel creatief bezig geweest van toen ik 6 jaar was tot mijn 12de heb ik altijd teken school gedaan, mijn papa was architect en daarna heb ik moeten kiezen omwille van persoonlijke omstandigheden als ik doorging met muziek of ik doorging met tekenen op dat moment, ik heb toen voor muziekacademie gekozen, van mijn ouders heb ik nooit conservatorium mogen doen en daardoor ben ik terug in de kunstwereld gerold en ben ik de grafische vormgeving gaan doen.

Bram: Ik ben opgegroeid in een normaal gezin, papa, mama, altijd naar de kerk gegaan, christelijk opgevoed. Helaas ben ik dan wel op 9-jarige leeftijd mijn vader verloren aan kanker. En dat heeft me toch wel, denk ik, een beetje getekend. Ik ben niet echt weg geweest uit de kerk, maar ik kan me wel een periode herinneren waarbij dat het me eigenlijk allemaal niet zoveel interesseerde.

Andy: Ik kom uit een kerk met heel veel jeugd. Wij hadden echt 'k denk een 20-tal jonge mensen bij ons in de kerk en dat was echt fantastisch. Totdat we in de puberteit kwamen en plotseling zag ik ze allemaal een voor een verdwijnen. En toen ben ik ook een tijdje gewoon ja niet echt nog gegaan, maar op een bepaald moment had ik zo'n gevoel in mezelf dat ik toch dat miste. Maar toen ik terugkwam, toen waren er uiteindelijk nog maar drie jongeren van die twintig. En dat is ook de reden waarom dat we eigenlijk een organisatie als Breeze gestart zijn indertijd, gewoon van: Allé, waar zijn die jongeren dan? We moeten toch iets kunnen doen om hen gewoon ja te helpen en hen gewoon christen te helpen zijn in deze maatschappij.

Andy, Ons eerste optreden, toen we dat deden, was ik 15, dat was in het zwaarste café van Bree. Daar zaten allemaal punkers en hardrockers en zo, we gingen ons eerste optreden doen, we hadden 3 cover liedjes als 14-, 15-jarige mannekens, we gingen daar ons eerste optreden doen - we hadden drie cover-liedjes. We begonnen het eerste liedje, in plaats van het eerste stroofje te zingen, begon ik het laatste stroofje te zingen ik weet het nog uit stress, en die café bazin had dat door en die had de stroom afgezet van heel de tent en toen, ja, we zijn nu zo afgegaan en nu kan het me niet meer maken en al de stress was weg en we hebben dat optreden gedaan en we hadden maar 3 liedjes, want we waren maar jonge gastjes en we hebben al die 3 liedjes nog een keer moeten spelen zo was heel die zaak aan 't roepen, zo geweldig vonden ze het.
Bram: Als je spreekt over christelijke muziek en wat wij met In U doen, dan is het echt muziek gericht voor christenen. Als ondersteuning voor de kerk, als ondersteuning voor christenen. En daar bij kiezen we er ook voor om er voor te schrijven en te zingen voor zaken die we zelf meemaken. Als we periodes meemaken in ons leven waarbij dat het gewoon niet allemaal halleluja clappy-clappy is, en dank U God en dank U dit, dan zingen we daar ook over.

Andy: Christelijke muziek voor mij persoonlijk is een, is muziek die een christelijke boodschap heeft. In ons geval, in het geval van In U, zijn we wel heel expliciet in onze teksten er is gewoon geen verwarring mogelijk dat wij een christelijke band zijn.
Bram: De liedjes zijn echt bedoeld om gezongen te worden in de kerken. En we doen er ook alles aan om dat mogelijk te maken, daardoor geven we ook akkoorden en teksten gratis weg, beschikbaar via de website, en hebben we de cd uiteindelijk om als middel bij de mensen te krijgen."

Don: Want jullie schrijven bewust alles in het Nederlands hè?
Andy: Ja, ja, allemaal bewust Nederlandstalig, omdat, er zijn heel goede Engelstalige liederen, maar er zijn toch ook heel vaak woorden of nuances of dingen die wij als Vlaming, of de meerderheid van de Vlaming niet door heeft, of ge nu een lied aan het zingen zijt en ge hebt nu 5 of 6 woorden in dat lied die ge niet kent, en dat is heel moeilijk om nu te gaan zeggen, ik ga nu met volle borst gaan mee zingen, Ik wil dat mensen kunnen begrijpen wat dat ze zingen.

Andy: Ja, 'Groot en hoog verheven' is op zich een bijzonder nummer. Dus de structuur van dat nummer is eigenlijk helemaal niet zoals ge van songwriters persé zou verwachten. Maar ja, voor mij geeft het juist wel de kracht weer weer van dat lied, want ik heb er wel in gelegd wat ik wou zeggen. Ik wou gewoon zeggen: God, Gij zijt zo groot. Gij hebt heel mijn leven gewoon in Uw handen, het is meer als een droom die uit komt meer als mijn eigen ego, wat ik zo vaak denk wat zo geweldig is. Maar U bent wie U bent, U bent gewoon diegene op wie ik kan vertrouwen, op wie ik kan bouwen, waar ik altijd terecht kan. En ik wil Hem daar gewoon voor bedanken en dat gewoon zingen naar de mensen toe.

Andy: Dat is heel belangrijk als ge een lied probeert te schrijven, da's heel snel uw baby'tje om het zo te zeggen. En van uw kinderen vindt ge ook alles geweldig. Maar als andere mensen komen, dan gaan die zeggen van: ja maar, dit is toch niet zo goed en dat is niet zo goed. We willen liederen schrijven die betekenis hebben, we willen liederen schrijven waar mensen iets aan hebben, dan moet je eigenlijk de toets van kritiek doorstaan en dat is voor ons een leerproces, ik denk dat voor liedjes schrijver een leerproces is om uw liederen zo aan de buitenwereld te laten horen en kritiek te kunnen aanvaarden.

Bram: 'Groter dan' gaat over het feit dat God mooier is dan het leven, dat Hij sterker is dan de pijn, dat Hij dieper is dan de dalen, en dat Hij groter is dan dat wij zijn. En ik denk dat iedereen die een bepaalde vorm van lijden meemaakt, toch christenen in ieder geval op dat punt uitkomen. Dat je bepaalde vraagtekens hebt die in het leven gebeuren, dat je altijd toch kunt zeggen van God, ik weet niet wat er nu gebeurt met mij waarom bepaalde zaken me overkomen, maar, Heer, ik wil vertrouwen dat U groter bent dan wat ik momenteel meemaak.

Andy: Als we over de grootheid van God spreken, komt ge heel snel bij de natuur uit, omdat voor mij, weet ge, de zon, de maan, de sterren, de bomen, de zee, de vogels, alle dieren, wij als mensen, weet je, ja alles wat hier op deze wereld is, alles wat gemaakt is. Ja, als we over die grootheid van God beginnen, dan gaan we heel snel in de trend terechtkomen van hoe geweldig mooi Zijn schepping is.

Bram: Waarom het belangrijk is dat mensen geloven? Wel ja, ik kan alleen maar voor mezelf misschien spreken, ik weet bijvoorbeeld dat we zaken hebben meegemaakt in mijn leven waar ik zeker weet dat God ze in zijn hand had. Als 7-jarige zie ik mijn papa naar het ziekenhuis gaan, ik zie hem heel gehandicapt terugkomen. En de dokters geven hem 2 of 3 maanden om te leven, uiteindelijk is hij twee en half jaar bij ons geweest en daar door ook op een hele mooie manier kunnen afscheid nemen ik kan alleen maar zeggen is dat geluk. Volgens mij is dat een gebedsverhoring. De genezing is niet gekomen, maar ja, soms gebeuren er onverklaarbare dingen die gewoon gebeuren.

Don: Veel mensen zullen dan God de schuld geven dat iemand zo jong moet sterven."
Bram: Wij ook.
Don: Ja?
Bram: Ja. En er gebeuren nu eenmaal dingen..., ik geloof dat God een soeverein God is en dat Hij bepaalde zaken in Zijn hand houdt en laat gebeuren, die wij, ja, niet kunnen begrijpen. Maar ik geloof wel dat er in zo'n rouwproces bepaalde fases zijn of zo, dat je echt wel boos kan zijn en echt wel heel veel verdriet kan hebben. Maar ik denk ook dat er zo op een bepaald moment ook weer alles in zijn plooi valt.
Don: Wat is de stijl van In U als je 't zelf mag omschrijven?

Andy: Ik zou denken, gewoon, op dit moment zitten we met een stijl die we kunnen omschrijven als pop-rock. Maar we proberen wel te evolueren. Maar dat is niet om te evolueren om te evolueren dat is gewoon omdat we voelen, het kan anders, we beginnen andere richtingen te horen en de synthesizers dat is bij ons ook meer wel in te komen, niet om de synthesizers te gebruiken maar wel omdat we onze muziek rijker willen maken, anders willen maken, met andere instrumenten kunt ge ook andere gevoelens leggen en kunt ge ook andere dingen zeggen. En da's belangrijk.

Bram: 'Stil' dat praat over hoe groot dat God is, hoe klein dat wij zijn onze plaats kennen. 'Psalm 51' gaat over zonden belijden, 'Groter dan' gaat over een bepaald lijden in je leven, je komt er weer boven op en je kan zeggen. Ja God U bent groter dan wat ik heb mee gemaakt. En 'Hier en nu' spreekt over een droom die soms vervaagt , iets wat je wilt bereiken in je leven, wat je niet kan bereiken, teleurstelling in je leven en toch kunnen zeggen, hier en nu, geef ik me toch aan U . Het zijn zo gewone woorden maar krachtige woorden als ge dat toch kunt zeggen, en voor ons vatte dat de hele CD samen.

Jean Loyens: We zijn alweer aan het einde van ons maandelijks kwartiertje. Wie In U graag eens live wil horen: op zondag 13 april om 10 uur verzorgen zij de samenkomst in de evangelische kerk De Brug in Lokeren. Wil je reageren, of kans maken op een gratis CD, bel dan naar: 03-457.00.00; 03-457.00.00. Mailen doe je naar: radio@erts.org. Voor tekst en audio van dit programma, en meer info over In U, surf je naar www.erts.org.
Wij geven weer rendez-vous voor woensdag 7 mei, zelfde tijd, zelfde zender. Nog een fijne avond bij Radio 1, en tot dan!

 

« terug naar de vorige pagina
Bekijk ook de oude uitzendingen in het archief »