Home
TV
Radio
Over ERTS
Agenda
Reacties
Nieuws
Links
Medewerkers


Zoeken op ERTS

               ERTS Radio - Detail van de uitzending
 
LIEFDE ACHTER GLAS - 02-07-2014 om 20:02

Klik hier om deze aflevering te beluisteren »

ERTS R296 - UITZENDING 02-07-2014 LIEFDE ACHTER GLAS

Welkom door Jean Loyens: Goedenavond en welkom bij ERTS, de Evangelische Radio- en Televisie Stichting. Vandaag hebben we voor u een reportage van Ciara Goossens die zij maakte in de Antwerpse rosse buurt. Ze bracht een bezoek aan Cherut, een organisatie die prostituees wil helpen, en hen de mogelijkheid geeft om uit het milieu te stappen


Intro Ciara:
k Sta hier in het volle centrum van Antwerpen. Achter mij bevindt zich het MAS en voor mij het beruchte Schipperskwartier.

De meeste meisjes lijken niet veel ouder te zijn als mijzelf, 23, 24 jaar. Meisjes uit Oost Europa, maar ook veel donkere dames.

k Heb zo dadelijk afgesproken met Johanneke. Johanneke is de oprichtster van Cherut, een organisatie die iets wil veranderen in de levens van de meisjes die hier werken.

Een straat verder, een gewone gezellige woonbuurt, met nieuwbouwwoningen. Antwerpen groeit blijkbaar verder en de prostitutie ook

Eindelijk aangekomen bij het gebouw Cherut, midden in de straat Klapdorp en de voorlaatste bel zie ik, is Cherut.
Hallo ? Hallo Johanneke, dank u wel


Johanneke: Cherut is een Hebreeuws woord en dat betekent vrijgemaakt. Het inloophuis, dat hebben jullie ook gezien als jullie binnenkomen, is heel huiselijk en zo ervaren vrouwen dat ook, als ze hier binnenkomen, ze hebben niet het idee dat ze een kantoor binnenstappen, waar dat ze op afspraak komen, maar ze hebben het idee van: ik kom thuis en dat is ook heel belangrijk voor hun, want zij hebben vaak geen thuis niet meer, of ze hebben nooit geen thuis gekend.
En dat zien we ook dat vrouwen binnenkomen hier, dat ze echt hun schoenen uitdoen, dat ze in de keuken wandelen, dat ze zelf wat koffie zetten, dat ze meehelpen, mee betrokken zijn.
Daarnaast is het ook de plaats waar er begeleiding gegeven wordt. We hebben vrijwilligers die hier als maatschappelijk werker hier betrokken zijn, die begeleiding stap voor stap aan vrouwen geven in hun weg uit de prostitutie, die als ze uitgestapt zijn de weg naar hun leven terug opbouwen.
Creativiteit is ook heel belangrijk, er worden samen sieraden gemaakt, er wordt geschilderd, er wordt aan manicure gedaan, nageltjes worden gelakt, samen gekookt, gegeten, eigenlijk alles wat er in een gewoon huis gebeurt, gebeurt hier ook ..

Ciara: Het is een gezellige drukte hier in het inloophuis meisjes die als prostituee werken, maar ook vrouwen die uit het milieu gestapt zijn Een bonte mengeling van talen, vooral Oost Europese. Enkele vrouwen kennen wat Nederlands, of leren het hier anderen behelpen zich met wat Engels Sowieso, spreken over dingen waarvoor je je schaamt is in iedere taal moeilijk

Before I was thinking it was normal work, but when I have my daughter, I started to find really not normal work, no time for my daughter, I was not really mam. I just have child but I am not mam. And now, when I stopped the work, I am really shamed, what I was doing before and how I was thinking that this normal, I dont know.

Soms komt de man een beetje zo drinken, soort drug, een beetje bang soms ja, ja altijd problemas, altijd problemen, altijd bang. Vrees voor de man, die komt binnen, is moeilijk, de leven is triestig daar.

Ciara: Lang niet alle vrouwen komen naar het inloophuis, daarom gaan de medewerkers dikwijls ook de straat op. Een van hen, de Roemeense Lena, ontmoet ik op het Falconplein.

Ciara: So you are gonna take me on the streets?
Lena: Yes
Ciara: I am curious, what can I expect? What will we do?
Lena: So we will go to the streets and the redlight district and we will wave to the girls, hopefully we will have some really good conversations and we have a birthday girl
Ciara: All right
Lena: so we will bring some presents to her. We will give out some books. I promised to some Roumanian girls that I bring some you know reading material for them and yeah, we will have fun.
Ciara: OK, lets go

Johanneke: Stel je voor: je bent 19 jaar, je bent in een land waar je de taal niet kent. Elke morgen om acht uur brengt je vriend je met de auto naar de ramen; je staat achter het raam, je krijgt de raarste voorstellen van mannen die langs komen, je kunt eigenlijk geen klanten weigeren omdat je geld moet hebben om je raam te betalen. s Avonds als je dag je dag er op zit, dan doet je lichaam pijn, je voelt je kapot en je schaamt jezelf en je denkt het is toch mijn schuld, ik heb er toch zelf voor gekozen?
Ciara: Wat doet Cherut dan specifiek, wat doen jullie praktisch?
Johanneke: het hart van wat we doen is het straatwerk, we gaan contacten bouwen met de vrouwen, relaties opbouwen en van daaruit hulp bieden. Het stukje hulpverlening is heel divers, is heel uitgebreid. We zien als een vrouw uit de prostitutie stapt dat ze op heel veel verschillende terreinen hulp nodig heeften dat gaan we dan ook met het maatschappelijk werk gewoon aan de slag en stap voor stap begeleiden naar een nieuw leven toe.

Ciara: Voorzien van een taartje met een kaarsje op gaan we op weg naar een van de meisjes achter de ramen. Het is namelijk vandaag haar verjaardag

Ciara: And where is the birthday girl?
Lena: There, we go now to the birthday girl.
Ciara: Shes working now?
Lena: Actually she is waiting for us. I just called her that we are coming.
Ciara, Stephany
Ciara: Nice to meet you
Stephany: Cute
Happy birthday to you, Lena: Here
Stephany: but, thank you very much
Lena: Check your present
Ciara: Is it a birthday card or what does it mean?
Stephany: This is for every day, a strong
Lena: To give you strength
Ciara: OK, like a
Lena: For every day a small verse, yeah a verse from the Bible
Ciara: OK, the Bible
Lena: Yes,
Ciara: In your mother tongue, it is in Bulgarian
Lena: Yes

Johanneke: De straatwerkers gaan met twee op straat, we lopen door de straat en we zien ook van: OK, welke meisjes kennen we, welke meisjes zijn nieuw en dan knikken we naar hun en maken we oogcontact en dan zie ook wel je of een meisje open is, of het ook veilig voor haar is om met ons in gesprek te gaan. Dan lopen we naar het raam toe, een raam is een glazen deur en dan hebben we aan de deur een kort gesprekje waar we ons dan in voorstellen en dan komt het heel geregeld voor dat we dan binnen mogen komen en dat we dan ook een langer gesprek hebben.

Johanneke: De grootste groep meisjes die we zien, komen uit Oost Europa, landen zoals Roemeni, Bulgarije, Hongarije en we zien dat het grootste aantal van die meisjes in Belgi terecht komt met een pooier. Dat wil dan zeggen dat ze in het oog gehouden worden, dat ze aan het werken zijn, zodat het voor ons dan ook niet altijd mogelijk is om met hun in contact te komen.

Ciara: Jullie zijn ook een christelijke organisatie, hebben we begrepen, vertel daar eens iets over, waarom dat christelijk aspect, in hoeverre klinkt dat door in jullie werk?
Johanneke: Het is onze identiteit van waaruit we werken, het is ook hoe we van daaruit naar de vrouwen kijken. We geloven ook dat elke vrouw waardevol is in Gods ogen en dat Hij een plan met hun leven heeft. We zien ook dat voor vrouwen als ze dan uit de prostitutie stappen dat ze juist in het geloof ook echt mogen ervaren van dat er verandering komt in hun situatie, dat ze anders naar zichzelf gaan kijken, dat ze zich niet alleen voelen, maar dat ze merken van gh, ik mag er zijn, en er zijn kansen voor mij en mogelijkheden voor mij en ik sta er niet alleen voor en wat ik heb meegemaakt in het verleden dat moet mijn toekomst niet bepalen
Ciara: Gaan jullie dan echt daar om meisjes te bekeren met het geloof?
Johanneke: Nee, zeker niet, nee. Heel veel meisjes hebben een christelijke achtergrond dus heel regelmatig in gesprekken beginnen meisjes daarover, maar het is zeker niet het doel van ons om te gaan evangeliseren. We willen echt er voor hun zijn en ook al willen ze niks met het geloof te maken hebben, of willen ze daar niet over praten, willen we er echt wel voor hun zijn.

Ciara: How important is God for you?
Now it is really everything. I dont know to say God is everything is not easy, but what has happened with my life till now, I know He is everything. This also, but also I want to show a lot of people how God changed my life, what I am now, what I was and what is coming now.

Toen ik ontmoette met Johanneke, helemaal veranderd mijn leven. En nu ik ben zeker dit is echt. Als iemand gelooft en eerlijkheid, van overal je kunt over praten, open praten, uit praten, tegen God, dat is heel belangrijk.
Ciara: Kan je gemakkelijk tegen de meisjes praten over je geloof?
Ja
Ciara: Ze accepteren dat wel?
Ja, dat is heel gemakkelijk voor mij
Ciara: En kan je ook bidden met hen of blijft het gewoon babbelen?
Bidden
Ciara: Bidden ook.Ciara: Nu die Bijbel die veroordeelt overspel, veroordeelt ook prostitutie, kijken jullie soms niet met een wijzende vinger of een veroordelend gevoel als jullie zon gesprek aangaan met een prostituee?
Johanneke: nee, zeker niet. God veroordeelt hen niet omdat ze in de prostitutie werken. Hij zegt: Ik heb een weg er uit, Ik heb Mijn Zoon gegeven, zodat jij de weg van vrijheid kunt gaan bewandelen, zodat jij mijn kind kunt zijn. Hij wil juist Zijn liefde tonen.
Ciara: Je bedoelt als een soort van tweede kans krijgen?
Johanneke: Een tweede en een derde en een vierde en een vijfde, ja, er is altijd een weg terug naar Hem. Zo willen we ook juist voor de vrouwen juist zijn. maakt niet uit hoeveel keren je foute beslissingen hebt gemaakt, foute keuzes hebt gemaakt, wat je ook hebt meegemaakt, er is altijd een weg terug


Lena: We would love to have the girls out, like the first thing is to stand next to them, shoulder by shoulder. Doesnt matter if we have to step out and they will come back then we will have them again and again and to see them how God sees them


Johanneke: Het is zeker heel intensief werk en ik geloof wat ons laat doorgaan, elke keer weer is het besef dat we weten dat we hier moeten zijn, ondanks dingen die heel moeilijk gaan en tegenslagen die er zijn en soms hopeloze situaties geloven we ook dat er in elke situatie verandering kan komen. We maken ook veel mooie dingen mee, we maken ook heel veel plezier. Als we op straat zijn is het niet alleen depressief allemaal, nee er wordt al wat afgelachen er is heel veel gezelligheid, zelfs in de gesprekken in de kamertjes.
En als er dan vrouwen uit de prostitutie zien komen, en helemaal zien open bloeien: een vrouw die we altijd hebben gekend met haar hoofd helemaal naar beneden, die geen zelfwaarde niet meer had, dat we haar mogen zien zich ontplooien tot een vrouw die weet dat ze er mag zijn en die met haar hoofd rechtop mag wandelen en die een job kan gaan vinden

Johanneke: Vrouwen die ik tegen kom, die zijn niet anders dan ik. Maar ik heb in mijn leven mogen ervaren dat Jezus vergeeft en dat Hij vrijmaakt en dat er een nieuwe weg mogelijk is. Maar we leven in een gebroken wereld, maar God is juist gekomen om die gebroken mensen lief te hebben. Hij is gekomen om de wereld om juist die mensen te zoeken die helemaal in de put zitten en
Ciara: zoals prostituees?
Johanneke: Ja, inderdaad zoals de meisjes die we tegen komen, waar dat we mee op trekken, die het gewoon helemaal niet meer weten en die beschaamd zijn en eigenlijk geen uitweg niet meer zien. Hij is juist gekomen om die vrouwen hoop te geven en vrij te maken en te vullen met Zijn liefde, zodat ze echt de kracht hebben om door te gaan

Afsluiting Jean (20):
Tot zover onze uitzending van vanavond. Wilt u reageren, bel dan nu naar 03/457 00 00, 03/457 00 00. Meer info over Cherut vindt u op onze website: www.erts.org. Daar kunt u ook de tekst van dit programma nalezen. Onze volgende uitzending kunt u horen op woensdag 6 augustus. Nog een prettige avond en graag tot dan.


 

« terug naar de vorige pagina
Bekijk ook de oude uitzendingen in het archief »